loading

Projekt nowego kampusu Coca Coli

OPIS

W 2010 roku Coca Cola postanowiła odświeżyć główną siedzibę firmy w Atlancie. Wszyscy zadawali sobie pytanie, jak sprawić, żeby ponad 5000 pracownikom pracowało się lepiej, przyjemniej, wydajniej. W miarę rozwoju firmy coraz jaśniejsze stawało się, że potrzeba będzie czegoś więcej, niż tylko więcej przestrzeni. We współpracy z IDEO firma podjęła się zaprojektowania nowej siedziby, wybiegając myślami w przód do 2020 roku. Jak sprawić, by pracownicy przychodzili do pracy chętniej, byli nastawieni pozytywniej? Konieczne było przełamaie biurowej rutyny, danie pracownikom możliwości swobodniejszego kontaktu z członkami innych wydziałów i zespołów. Pracownicy chcieli wiedzieć, że ich praca ma wpływ na całość produktu, czuć się ważną częścią procesu, a nie tylko trybikiem w maszynie. Pozbyto się starego modelu układu biura, opierającego się na prywatnych pomieszczeniach, które były naturalną barierą w komunikacji. Wnętrze firmy nie przystawało do nowoczesnego wizerunku, jaki marka Coca Cola ma na zewnątrz. IDEO zbadało postrzeganie siedziby firmy przez pracowników, kierowników, klientów, gości. Zaprojektowano kampus otwarty i przyjazny, płynny i elastyczny. Pracownicy mają o wiele więcej różnych przestrzeni do pracy, nie muszą całymi dniami siedzieć przy biurku w jednym miejscu, żeby wykonywać swoją pracę. Ciepłe, otwarte pomieszczenia a nawet korytarze, niebędące zamkniętymi biurami, ale też nijak mające się do sztywno podzielonych korporacyjnych open-space'ów. Powstały nowe kafeterie, mniejsze pomieszczenia na spokojniejszą pracę w grupach, przyjazny dziedziniec na świeżym powietrzu. Po wprowadzonych zmianach pracownicy są dumni ze swojego miejsca pracy, zapraszają znajomych w odwiedziny. Nowy projekt wpłynął na sposób, w jaki firma pracuje, odpoczywa i zarabia. Po sukcesie, jakim okazało się przeprojektowanie głównej siedziby firmy, Coca Cola ma zamiar wprowadzić zmiany także w pozostałych placówkach na świecie.

UZASADNIENIE

Projekt dotykający problemu dostosowania przestrzeni siedziby dużej korporacji do potrzeb pracowników. Nie chodzi tylko o infrastukturę - przeprowadzono rozmowy i badania, mające na celu ustalić motywacje i uczucie pracowników względem swojego miejsca pracy tak, by w późniejszym etapie projektowania i przebudowy stworzyć miejsce pracy nie tylko nowoczesne, ale też przyjazne i ciepłe. Przykład Socially Responsible Design na łonie światowej korporacji.

ŹRÓDŁA INFORMACJI

https://www.ideo.com/case-study/redesigning-the-way-coca-cola-works-plays-and-profits

MULTIMEDIA

https://vimeo.com/212652154

Typ przykładu

 

Pozytywny

Szczegóły

Autorzy

Gensler, IDEO

Rok

2010

OPRACOWANO DLA

The Coca-Cola Company

Kraj

USA

UDOSTĘPNIJ