loading

Concept' Care

OPIS

W 2013 roku firma Lapeyre (wchodząca w skład koncernu Saint-Gobain) zauważyła problem, jaki dotyczy korzystania przez osoby starsze z łazienek. Problem jaki zdefiniowano polegał na ograniczeniach fizycznych, jakie towarzyszą osobom starszym w trakcie wykonywania porannej toalety. Postanowiono rozwiązać ten problem przez zaprojektowanie specjalnej toaletki, która będzie spełniać wszystkie wymagania osób starszych. Do realizacji tego projektu zaproszono Uniwersytet Stanforda (który zaproponował grupę 8 studentów, z których część studiowała na niemieckim Hasso Plattner Institute, a część we francuskiej École des Ponts Paris Tech). Początkowo firma Lapeyre podeszła z dużym dystansem do sposobu realizacji projektu (oddania go w ręce studentom, którzy defacto dopiero się uczą). Wśród wymagań dotyczących projektu było to, że mebel musi być zgodny z portfolio firmy, produkowany we Francji, a także nie powinien kosztować więcej niż 1000 Euro. Studenci prace rozpoczęli od rozpoznania sposobu, w jaki starsze osoby korzystają z łazienek - i tutaj pojawiły się wywiady, ale także doświadczenie własne studentów. Postanowili oni na własnej skórze przekonać, jak to jest funkcjonować w świecie ograniczeń - zrealizowali to poprzez zasymulowanie utrudnień dodatkowo obciążając swoje ciało, częściowo zmniejszając czucie poprzez rękawiczki etc. W trakcie wywiadów rozmawiano także z osobami, które na co dzień zajmują się osobami starszymi, psychologami, lekarzami, fizjoterapeutami. Na podstawie tych doświadczeń i obserwacji określono 6 głównych potrzeb osób starszych: 1. Starsi ludzie potrzebują usiąść w łazience, ponieważ stanie szybko ich męczy, 2. Potrzebują suchego miejsca, które będzie zlokalizowane blisko, w którym mogą trzymać rzeczy mało odporne na wilgoć, 3. Potrzebują otwartego miejsca, gdzie mogą na chwilę położyć rzeczy, które będzie w ich bliskim zasięgu, 4. Muszą mieć dostęp do wszystkich potrzebnych rzeczy z poziomu umywalki, ponieważ mają ograniczone pole manewru, 5. Potrzebują jasnego i symetrycznego oświetlenia, 6. Potrzebują lustra które z jednej strony będzie pozwalało na obejrzenie się z bliska, jak i z kilku kątów. Na bazie tych potrzeb powstał (po kilku iteracjach, prototypach, konsultacjach z osobami starszymi i opiekunami) Concepte' Care. Pierwszym elementem jest siedzisko z podłokietnikami i miejscami, o które można oprzeć się wstając lub siadając, z możliwością jego całkowitego wyeliminowania, jeżeli użytkownik jeździ na wózku. Całość siedziska można łatwo schować pod umywalką. Bateria dostępna jest zarówno z pozycji siedzącej, jak i stojącej, dodatkowo jest wyciągana (jak rozwiązania kuchenne) co pozwala na umycie górnych części ciała nad zlewem. Przestrzeń robocza to przesuwana szklana płyta, którą można nasunąć na zlew i w ten sposób uzyskać suche miejsce. Lustro umożliwia korektę położenia we wszystkich kierunkach i jest zintegrowane ze źródłem światła.

Concept' Care

UZASADNIENIE

Projekt ten odniósł sukces na wielu płaszczyznach. Przede wszystkim dzięki temu, że Uniwersytet Stanforda zawierzył jego realizację studentom, możliwe było osiągnięcie i zyskanie nowych umiejętności przez samych autorów (studentów). Dzięki temu również projekt zyskał nowe, niebagatelne spojrzenie - studenci dotychczas nie doświadczeni w tego typu projektach mieli okazję uwolnić wodze fantazji i podeszli do wykonania zadania w sposób niestandardowy. Otworzyli się oni na finalnego odbiorcę - osobę starszą - i dzięki świetnie przeprowadzonemu wywiadowi i zebranym doświadczeniom mogli zaproponować świetnie dopasowany produkt.

ŹRÓDŁA INFORMACJI

http://thisisdesignthinking.net/2016/05/lapeyre/

Typ przykładu

 

Pozytywny

Szczegóły

Autorzy

Studenci Stanford Univeristy

Rok

2013

OPRACOWANO DLA

Lapeyre

Kraj

Francja

UDOSTĘPNIJ