loading

Designing the Audience Experience of the TODAY Show

OPIS

Zaprojektowanie nowej przestrzeni dla gości programu TODAY show dla stacji NBC w Rockefeller Plaza. Celem było stworzenie nowego doświadczenia dla fanów oczekujących na program, przebywających na widowni i opuszczających budynek po zakończeniu. Z rozmów z gośćmi programu, zazwyczaj oczekującymi przy metalowych barierkach, wyniknęło, że chcieliby oni przede wszystkim na zwykłym, ludzkim poziomie czuć związek z autorami i prowadzącymi program, a także czuć się ważnym elementem całego przedsięwzięcia. Chcieli celebrować udział w TODAY show, dokumentować go i pamiętać - jednocześnie wiedząc, dokąd mają iść i czego się spodziewać na miejscu. Wyzwaniem dla IDEO były też poranne godziny i miejce - nowe elementy należało zaprojektować i wykonać tak, aby można je było rozłożyć z samego rana i natychmiast po zakończeniu programu złożyć, zostawiając historyczne Rockefeller Center w nienaruszonym stanie. IDEO stworzyło prototypy, testowane przez widownię, prowadzących i ekipę programu, zmieniane na bieżąco, aby uzyskać cieplejszy, bardziej ludzki efekt. Zwiedzający mogą zapisać się do programu na TODAY.com. Po przybyciu na miejsce dostają od wyznaczonej do tego celu ekipy jasne instrukcje dotyczące tego, czego mają się spodziewać podczas pobytu na miejscu. Mogą też tworzyć plakaty i znaki, które będą trzymali na wizji. Stworzono specjalne plakietki dla oddanych i specjalnyc fanów, widzowie mają też możliwość śledzenia na monitorach swoich ulubionych prowadzących podczas przygotowań i w drodze do studia. Efektem jest nowe, przyjazne spojrzenie na udział w programie, a fani mogą czuć się już nie tylko widzami, ale być też jego integralną częścią.

Designing the Audience Experience of the TODAY Show

UZASADNIENIE

Projekt zmienił przestrzeń, w której goście programu telewizyjnego oczekiwali na wejście, dał im możliwość tworzenia własnych znaków i tablic, dużo głębiej wpuścił ich za kulisy programu, m.in. Dzięki streamingowi wydarzeń "od kuchni" dla oczekujących. Kolejny przykład zmiany przestrzeni, która niesie ze sobą zmianę podejścia do człowieka. Widzowie nie są już tylko statystami programu, czują się gośćmi odwiedzającymi starych znajomych w ich domu.

ŹRÓDŁA INFORMACJI

https://www.ideo.com/case-study/designing-the-audience-experience

 

 

Typ przykładu

 

Pozytywny

Szczegóły

Autorzy

IDEO

Rok

2012

OPRACOWANO DLA

NBC, Rockefeller Plaza

Kraj

USA

UDOSTĘPNIJ